Informatie over (reizen in) Australie.

 


Het klimaat Tijdszones Geld
Werken Gezondheid

Climate

terug naar bovennaar boven

Australie ligt aan de andere kant van de evenaar en dit heeft tot gevolg dat de getijden precies tegengesteld zijn aan die van Nederland. De zomer loopt van december tot en met februari, en de winter van juni tot en met Augustus. Omdat het land ongeveer net zo groot is als heel (West) Europa zijn er eigenlijk drie verschillende klimaatzones.

Australian Climate Maplegend

Het noorden heeft een regenwoud klimaat, met vrij constante temperaturen van rond de 30 graden het hele jaar door. Het is hier in het algemeen warm en erg vochtig. Een echt vierjaargetijden klimaat heeft het ook niet; er is een 'wet' (zomer - november tot april) en een 'dry' (winter - mei tot oktober) season. In de 'wet' moet je rekening houden met zware regenval, stormen (cyclonen) en overstromingen. De droogtes tijdens de 'dry' zijn echter een veel groter probleem.

Het midden is vergelijkbaar met een goede zomer in Zuid Spanje. De temperaturen varieren hier overdag meestal tussen de 20 tot 35 graden en er is een iets duidelijker verschil tussen zomer en winter. Zoals in de meeste woestijnen kan het 's nachts heel sterk afkoelen tot soms nabij het vriespunt!

Het zuiden heeft veel meer weg van ons Nederlandse klimaat, ook al zijn de temperaturen gemiddeld toch nog steeds hoger: tussen de 15 en 30 graden. In het algemeen regent het meer en vaker dan in Nederland. De enige plaatsen in Australie waar de temperatuur langer dan een dag onder nul kan blijven of sneeuw valt zijn in de Australische Alpen (bij Melbourne) en in het midden van Tasmanie.Hier begint dan ook rond juni het skiseizoen.

Australie is het droogste continent op aarde, maar dit geldt dan met name voor het centrale gedeelte. Kijk voor meer informatie over het klimaat en het weer bij Bureau of Meteorology Australia of voor temperatuurtabellen onder Reis Informatie.


Time Zones

terug naar boven naar boven

Australie kent drie verschillende tijdzones:

  • EST (Eastern Standard Time): (+10 UTC) New South Wales, Australian Capital Territory, Victoria, Tasmania en Queensland.
  • CST (Central Standard Time): (+9.5 UTC) South Australia en Northern Territory.
  • WST (Western Standard Time): (+8 UTC) Western Australia.
Nederland is +1 UTC.
timezone kaartjeCST loopt een half uur achter op EST en WST loopt twee uur achter op EST.

Om het allemaal nog even wat simpeler te maken kent Australie, behalve de staten Northern Territory, Western Australia and Queensland, zomertijd (daylight saving) in de zomermaanden. Als gevolg hiervan bestaan er dan 5 tijdszones in Australie. In 2001 eindigt de zomertijd op 25 maart 2001 en begint weer op 28 november 2001. Tasmania begint echter al op 7 november 2001 (3 weken eerder!) met zijn zomertijd.

Alle grote plaatsen die wij bezoeken, hebben we hier op een rijtje gezet, zodat je kunt zien in welke tijd we op dit moment leven (dan weet je tenminste wanneer je NIET moet bellen! smiley ).


Australian Dollars

terug naar boven naar boven

De Australische Dollar (AUD, AU$) is ongeveer Fl 1,30 waard. Er zijn biljetten van $100,-; $50,-; $20,-; $10,- en $5,-. De biljetten zijn van plastic gemaakt, in plaats van papier. De munten zijn beschikbaar in $2,-; $1,-; 50, 20, 10 en 5 cent.

Australische muntenDe munten kun je makkelijk uitelkaar houden: de dollarmunten zijn koperkleurig en hoe minder de munt waard is, hoe groter de munt (dus 1 dollarmunt is groter dan 2 dollarmunt). De dollarcentmunten zijn zilverkleurig en hoe groter de munt, hoe meer hij waard is, daarbij is de 50 cent niet rond, maar veelkantig. Met een pinpas van een Nederlandse bank kan in principe overal bij een geldautomaat (ATM) gepind worden, mits er een 'Cirrus' symbool op de pas en op de ATM staat. Binnen een aantal weken na aankomst kun je met een geldig identiteitsbewijs zonder problemen een bankrekening bij een Australische bank openen. Grote en overal in Australie aanwezige banken zijn Westpac en de Commonwealth bank. Als je gaat werken in Australie is dit een must, omdat daar je salaris opgestort gaat worden en dan doen ze echt niet op een buitenlandse rekening. Je krijgt dan ook gewoon een pinpas van je Australische rekening, waarmee je overal normaal kunt betalen. Op je Australische rekening kun je bij een aantal ATM's ook geld storten, of overmaken op een andere rekening. Pinnen is gratis voor de eerste x keer in de maand, daarna komen er per keer transactiekosten van iets maar dan een halve dollar overheen. Omdat het relatief veel geld kost (vast bedrag van ongeveer Fl 5,- per keer) om in het buitenland te pinnen met je Nederlandse pinpas, kun je het beste in een keer een groot bedrag (bij de meeste ATM's maximaal $400,-) opnemen en dat vervolgens bij de Australische bank op je Australische rekening storten. In het algemeen zijn de banken open van 9.30am tot 4pm ma.-do. en tot 5pm op vr. Sommige grote filialen zijn elke werkdag geopend van 8am-6pm en op zaterdagochtend. In heel veel winkels en benzine stations kun je met EFTPOS (pin automaat) betalen. Ook kun je hier vaak met je creditcard contant geld krijgen.

Australische bankbiljetten Creditcards van bijvoorbeeld Visa of Mastercard worden bijna overal geaccepteerd, sommige autoverhuurbedrijven of hostels accepteren niets anders. Visa (Postbank EGO) heeft een automatische 180-dagen diefstal/verlies verzekering van je met Visa aangekochte goederen. Je visa zelf, alle andere bankpassen en zelfs je identiteitsbewijzen kun je laten registreren met de ANWB Datakluis (alleen voor ANWB-leden en inwonende gezinsleden). Bij diefstal kun je zo makkelijk met een telefoontje al je passen laten blokkeren.

In de kleinere plaatsen kan niet overal op de electronische manier betaald worden of is er niets eens een bank aanwezig. Hou hier rekening mee. Travellers cheques zijn handig maar in de meeste gevallen niet echt meer nodig. Voordeel is dat je verzekerd bent bij diefstal van de cheques. Inwisselen kost bijna niets aan administratiekosten (stamp duty). Je hebt je paspoort nodig om ze te gebruiken.

Ga je geld of cheques (in)wisselen kijk dan eerst goed rond. Er zijn nog veel verschillen in koersen en kosten tussen de verschillende geldwisselkantoortjes of banken. Het contant meenemen van geld mag tot een waarde van A$5.000,-. Daarboven moet je de douane op de hoogte stellen. Op alle goederen en diensten wordt belasting geheven van 10%, GST (Goods and Services Tax). In bepaalde gevallen kun je de belasting terugvragen voor goederen die in Australie gekocht zijn en mee terug genomen (uitgevoerd) worden. Bij de meeste Nederlandse (maar ook Australische) banken kun je nu makkelijk via Internet online je rekening-gegevens (ook van je creditcard) bekijken en beheren. Dit kun je na- en aanvragen bij je bank.


Health

terug naar boven naar boven

Vaccinaties voor Australie zijn niet nodig. Voor stopovers in risicolanden (met name Azie) kun je beter even contact opnemen met je huisarts of de GGD. Zorg er wel voor dat je goed beschermd bent tegen muggesteken, aangezien hierdoor wel ziektes overgebracht kunnen worden. Malaria komt hier echter praktisch niet voor. Antimuggezalf is verkrijgbaar bij elke buitensport zaak maar kan net zo goed in australie gekocht worden, aangezien hier meer keus is.
Water uit de kraan kan gewoon gedronken worden, al kan het iets meer naar chloor ruiken dan in Nederland. Smog is aanwezig in de meeste grote steden, maar is geen groot probleem.
De zon is wel iets waar je voor uit moet kijken. Australie heeft procentueel gezien de meeste gevallen van huidkanker in de hele wereld. Ook op een bewolkte dag komt er nog genoeg straling door het wolkendek om je te laten verbranden. Zonnebrandcreme vanaf factor 30 wordt dan ook aangeraden. Koop dit gewoon in Australie, want de hoge factorcremes zijn hier makkelijker verkrijgbaar en goedkoper. Koop een goede zonnebril met uv-filter, niet alleen met donkere glazen dus. Een hoed of cap is op de zeer zonnige dagen aan te raden. Drink veel water ter voorkoming van een zonnesteek.

Medicare LogoMedische kosten zijn niet erg hoog in de meeste gevallen maar een goede verzekering is altijd aan te raden. Voor nederlanders met een ziekenfonds verzekering is er de mogelijkheid om een gratis vergelijkbare verzekering af te sluiten in Australie: Medicare. Medicare vergoedt alleen de urgente hulp en dingen zoals ambulancevervoer zijn niet inbegrepen. Medicare is af te sluiten in de Medicare-kantoren die in de meeste grote steden zitten. Alleen even je paspoort en je ziekenfondspasje (dus niet vergeten mee te nemen!!) laten zien, ook al is deze niet (lang) meer geldig. Een formulier invullen en klaar; na een paar dagen krijg je het pasje toegestuurd. Medicare is net zolang geldig als je visa. Mocht je dus een verlenging van je visa aanvragen, kun je dus ook een verlenging van je Medicare aanvragen. Medicare is geen vervanging van je reisziektekostenverzekering, maar een gratis aanvulling! Vraag bij je eigen ziektekostenverzekering na wat de dekking is voor buitenlandse reizen en dan met name hoe lang die dekking geldt! Ook kan het interessant zijn om te weten in hoeverre een evacuatie om medische redenen per vliegtuig gedekt is.

Medicijnen kun je natuurlijk gewoon meenemen. Neem, voor zover mogelijk, net zoveel mee als je nodig hebt. Apotheken in Australie kunnen je recepten gewoon uitvoeren, maar alleen als deze ondertekend zijn door een Australische arts. In principe is het geen probleem om je medicijnen in te voeren, zolang je er voor zorgt dat ze in de originele verpakking zitten, duidelijk gelabeld zijn met de internationale medische naam en je je medisch paspoort bij je hebt. Deze is aan te vragen bij je eigen huisarts. Dit is niet nodig voor dingen zoals de anticonceptiepil en aspirine (kleine hoeveelheden) ed.
Voor dagtrips en dan vooral wandeltochten is het aan te raden om een kleine medikit mee te nemen in je rugzak. Dingen waar je aan zou kunnen denken, zijn dan natuurlijk pleisters, blaarpleisters, naald of pincet en ontsmettingsmiddel.

Neem voor lange bus- of boot-reizen anti wagen- of zee-ziekte pillen mee. Andere risico's vormen natuurlijk SOA's. Spinnen en slangebeten komen voor, maar kunnen in de meeste gevallen voorkomen worden met een beetje gezond verstand. Ga bijvoorbeeld niet op blote voeten door het gras, maar draag slippers of sandalen en kijk waar je loopt. Neem een zaklantaarn mee in het donker. Controleer wc's in de natuur (campings) extra en ga niet in donkere holtes lopen graaien met je handen.


terug naar boven naar boven