Werken in Australië |
Het klimaat | Tijdszones | Geld |
Werken | Gezondheid | |
Een voordeel van het Working Holiday Visum is dat je er niet alleen mee mag rondreizen in Oz, maar dat het je ook toestaat de vakantiekas te spekken. Hoe je dat doet kun je helemaal zelf bedenken, hieronder staan echter een aantal dingen die wij tegen zijn gekomen. Het is bijlange na niet compleet en we zullen het aanvullen als we nieuwe dingen tegenkomen. Kijk ook zeker bij Australie.pagina. Hier staan een groot aantal links naar pagina's van andere Australie gangers. Een aantal van de pagina's waarvan we weten dat ze meer over werken bevatten staan ook onderaan deze pagina gelinkt (hier). Gebruik de zoekfunctie eens van het Australie pagina om specifieke informatie te vinden.
Voordat je begint |
Voordat je begint zijn er een aantal dingen die handig zijn om geregeld te hebben. Het begint al in Nederland, waar je je referenties voorbereid op eventuele vragen uit Oz. De meeste uitzendbureaus vragen namelijk twee referenties. Je CV (resume) kun je in Nederland natuurlijk ook al klaarmaken. Meel het naar je zelf, zodat je het zonder problemen overal kunt openen.
Over het visum hoef ik natuurlijk niets te vertellen, maar zorg wel dat je hem bij je hebt als je je wilt inschrijven bij een agency (uitzendbureau). Je hebt het ook nodig als je je Tax File Number (TFN) wilt aanvragen. Je TFN is een soort SOFI-nummer. Als je dit niet hebt, moet je werkgever 50% van je loon afdragen aan de belastingen. Met een TFN betaal je ongeveer 29 procent. Een deel hiervan schijn je trouwens ook nog terug te kunnen vragen ( met behulp van een TaxPack, verkrijgbaar bij de meeste newsagencies), maar dit zijn we nog aan het uitzoeken (dd. 5juli). Aan het einde van het economische jaar (30 juni) of van je baan krijg je een jaaropgave van je werkgever en hiermee kun je tot ergens in oktober je belastingen terugvragen. Kijk eens bij het dichtstbijzijnde belastingkantoor (ATO=Australian Tax Office), waar je je TFN kunt regelen (en andere dingen).
Het volgende wat je nodig hebt is een bankrekening. Het handigste is om een rekening te nemen bij een van de grotere banken ie. Common Wealth, WestPac, St.George, waarvan de CommonWealth het grootste is en de meeste kantoren heeft in de kleinere plaatsen in het binnenland. In tegenstelling tot Nederlandse banken betaal je hier voor bijna alle transacties. Als je nog geen werk hebt, krijg je ergens tussen de vijf en de acht geldopnames gratis per maand. Alles wat je meer doet kost je geld. Als je een inkomen hebt, heb je recht op meer gratis transacties. Pinnen bij een andere bank dan je eigen mag/kan wel, maar kost je geld. (meer info staat hier). O ja, let erop hoe de branch heet van de specifieke bank, (nummer hoor je bij je nieuw geopende rekening te krijgen) waar je je rekening hebt geopend, dit is namelijk iets waar om wordt gevraagd bij het invullen van bankgegevens bij oa. een agency.
Het volgende waar je om moet denken is kleding. Zorg dat je netjes gekleed bent, voor de heren een nette broek, overhemd en stropdas(!!!!!), voor de dames iets soortgelijks, maar de stropdas mag thuisblijven (lucky bastards). Een goede plaats om goedkoop nette kleren te kopen is Lowes (bijvoorbeeld in Georgestreet,Sydney). Andere plekken zijn Paddy's markets (vlakbij Central), Big W, Target en Woolworths Metro (bij Town Hall). Mocht je als heer voor een business setje gaan, strop en overhemd ($10), let er dan op dat het niet 100% polyester is. In de winter is het wel uit te houden, maar als je er de hele dag in moet lopen bij 20+ graden is het erg plakkerig, neem daarom liever iets met/van katoen. Kost misschien iets meer, maar je voelt je iig een beetje comfortabeler.
Iets wat erg van pas zal komen tijdens je speurtocht naar werk is een mobiele telefoon. Een mobieltje zorgt ervoor dat je altijd bereikbaar bent en dat je makkelijk achter advertenties aan kan bellen. Een nieuwe prepaid hoeft niet zoveel te kosten (ca $140), maar een andere mogelijkheid is een tweedehands telefoon te kopen in een pawn-shop (nokia's 5110 liggen daar veel) en een sim kaartje te kopen bij een aanbieder naar keuze. Als je rondshopt, kun je trouwens betere aanbiedingen tegenkomen dan $140. De drie grote aanbieders (Telstra, Optus, Vodaphone) bieden allen ongeveer dezelfde dekking namelijk 92+% (dit is percentage van inwoners niet vierkante km Oz !!). De meeste andere aanbieders (Orange, Virgin Blue etc) maken gebruik van een van deze netwerken.
Naast een telefoon nummer is een postadres, die had je toch al nodig voor je bankrekening en TFN, erg handig en een email-adres. Bijvoorbeeld van Hotmail (2MB) of Yahoo(6MB). Iets wat niet direct nodig is , maar wel handig is om te weten is 131 500, het nummer(in Sydney iig) voor OV informatie.
Voordat je je zoektocht begint is er nog een ding waar je aan moet denken: bedenk van tevoren wat je wilt. Het komt een stuk overtuigender over als je ergens voor gaat. Dus heb je ervaring als verkoper in een winkel, probeer iets in customer service te vinden, verwijs naar je ervaring. Wees echter ook niet bang om de lat wat lager te leggen als het blijkt dat het niet gaat lukken. Het is tenslotte op zijn hoogst voor een paar maanden dat je dat werk mag/zult doen. (met je Working Holiday Maker visum mag je maximaal 3 maanden bij dezelfde werkgever blijven).
Waar zoek je? |
Je bent voorbereid en wat nu? Natuurlijk kijk je in de kranten. De Sydney Morning Herald (SMH)heeft elke woensdag en zaterdag een special met 'job-ads'. De Daily Telegraph heeft op zaterdag veel 'labour job-ads' en de Australian heeft op dinsdag een IT-special. Houdt ook de locale blaadjes in de gaten, want ook hier staan vaak interessante advertenties in.
Een andere bron van werk zijn prikborden. Je vindt ze bij supermarkten, hostels, travellers contact point (TCP), MacDonalds, maar ook op Universiteitscampussen. Veel van de baantjes die je hier vindt zijn echter voor een korte periode, maar je kunt geluk hebben.
Als je al veel ervaring in een specifiek beroep hebt, kun je ook bedrijven rechtstreeks benaderen. Pak de gouden gids of het telefoon boek (Yellow pages resp. White pages) en begin te bellen, of beter nog ga langs. Als je ervaring hebt in de bediening of iets dergelijks ga langs restaurants en cafe's. Voor veel horeca-baantjes wordt tegenwoordig een soort diploma gevraagd. Cursussen van een dag en een paar tientjes worden vaak gegeven door Agencies en organisaties zoals TCP. Heb je niet zoveel ervaring, probeer de Mac, Burger King, Hungry Jacks, Pizzahut, KFC of je locale supermarkt.
Natuurlijk heb je ook nog de agencies. Deze zijn er in alle soorten en maten, de meesten zijn gespecialiseerd in bepaalde industrieen, dus vraag er naar als je belt. Het internet kan ook van pas komen bij het zoeken naar werk, maar gebruik dit zeker niet als enige bron. Persoonlijk contact is erg belangrijk, dus als je besluit je CV te emailen, doe dit dan het liefst nadat je met iemand gesproken hebt van dat bedrijf.
Agencies |
Uitzendbureaus zijn natuurlijk een goede bron voor werk. Er zijn heel veel agencies te vinden en de meesten zijn gespecialiseerd in een of meerdere soorten werk. Voordat je CV's rond gaat sturen zoek eerst uit welke Agencies voor jou interessant zijn.
Ok, waar vind je agencies? De gouden gids of het telefoonboek is een goede keuze (kijk onder employment). Kijk in een TNT-magazine ([TEENTEE-magazine]), hierin staan een heleboel advertenties van agencies, met meestal hun specialisaties er in genoemd. TNT-magazines zijn oa te vinden bij TCP en jeugdherbergen. TCP heeft een aantal uitzendbureaus in hun kantoor, die je natuurlijk ook kunt benaderen. De meeste bureaus hebben een internetpagina waarop ze hun werkwijze uitleggen en soms ook een zoekmachine hebben met daarin hun baantjes.
Denk trouwens niet dat je er bent, zodra je ingeschreven staat. De meeste agencies verwachten dat jij degene bent die opbelt, als jij initiatief toont zijn ze eerder geneigd je te bellen. Bel ook als ze zeggen dat ze jou wel bellen als ze iets voor je hebben. In het ergste geval erger je ze en in het positieve geval herinneren ze je misschien eerder.
TMP worldwide is een uitzendbureau oa gespecialiseerd in labourjobs. Voordat je hier aan de slag kunt, krijg je een uitgebreide video te zien, er word iig een referentie gecontroleerd.
Geoffrey Nathan is niet echt een uitzendbureau, maar een bedrijf dat het maximale kan halen uit je loon. Ze gebruiken een aantal mazen in de belastingwet om te zorgen dat je minder belasting betaalt. Goed natuurlijk als je via een van de agencies aan de slag kunt die met GN samenwerken. Het mooie is verder dat je gratis gebruik kunt maken van computers, fax en telefoon als je hier staat ingeschreven.
Websites |
Tenslotte zijn hier nog een paar handige websites, de lijst zal langzaam worden aangevuld, als we meer adressen (terug)vinden.